Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Ezért készíts textil szájmaszkot

 

A varróvilágot már napok óta a textil szájmaszkok készítése tartja lázban. Rengeteg a pro-kontra érv vele kapcsolatban, így hiteles forrásokat tanulmányozva röviden összefoglalom, miért érdemes textil szájmaszkot varrni.

A félreértés elkerülése érdekében már az elején szeretném leszögezni, hogy a textil szájmaszk önmagában nem védi meg viselőjét a Korona vírus által okozott fertőzés ellen, viszont hasznos kiegészítése a megfelelő megelőző magatartásnak. A vírus ellen csak az FFP2 és FFP3 típusú, aktív szénszűrőt tartalmazó speciális maszkok képesek és azok is csak bizonyos feltételek mellett.

Hogy miért érdemes mégis textilmaszkot hordani?

  1. Viselése megakadályozza az ösztönös száj és orr érintést, így kisebb eséllyel juttatjuk be a kezünkön esetlegesen jelen lévő vírust a száj- és orrnyálkahártyára. Természetesen fontos, hogy a maszkot viselés közben nem tologatjuk fel-le és nem nyúlunk be alá.
  2. A textil maszk alapvetően azt szolgálja, hogy ha mi már esetlegesen fertőzöttek vagyunk, akkor nem adjuk tovább a cseppfertőzéssel terjedő vírust. Ez a járvány terjedését jelentősen tudja lassítani, aminek fontosságát remélem már senki számára nem kell hangsúlyozni.
  3. Hozzájárul ahhoz is, hogy ha nem kerülünk szoros kontaktusba egy fertőzött személlyel („Szoros kontaktnak minősül az, ha 2 m-es távolságon belül, legalább 15 percet töltünk el egy koronavírussal fertőzött pácienssel.”), vagyis boltban, utcán találkozunk vele, akkor szűrhet annyit, amennyi megakadályozhatja, hogy megfertőződjünk.

+1, nagyon prózai érv: nagyon kevés a maszk. Már most, a járvány elején hiánycikké váltak már a filléres, ún. sebészeti maszkok is. Ezt saját tapasztalat alapján tudom állítani, hiszen gyógyszertár és kórház is vásárolt már tőlünk a napokban nagy mennyiségben textilt és gumiszalagot szájmaszk készítése céljából. Nem is beszélve a közösségi médiát elárasztó, maszkot kérő egészségügyi dolgozók és szervezetek posztjairól.

Tehát én mindenkit csak buzdítani tudok a textil szájmaszk készítésére és viselésére. A Youtube-on számos, magyar nyelvű videó található, melyek különféle textil szájmaszk készítését mutatják be, ha beírjuk a „textil szájmaszk készítése” kifejezést.

A textil maszkok további előnye, hogy többször használhatók, mivel lehet őket mosni és fertőtleníteni (minden használat után ki kell mosni). Gyorsan elkészíthetők otthoni körülmények között és kezdő varrók is könnyedén boldogulnak vele. Az saját készítésű textil maszkokat érdemes legalább dupla anyagvastagsággal varrni, még jobb a zsebes fazonú, hiszen így a kritikus középső részhez további rétegeket tudunk belehajtogatni.

 

Méteráru webáruházunkban kedvező áron több, mint 200 pamutvásznat tartunk: bit.ly/pamutvaszon
Sokan rendelték még lepedővásznainkat is hasonló célra: bit.ly/lepedovaszon
Újdonságaink, a nemszőtt textíliák is kiválóak erre a célra: bit.ly/nemszott_textil
A maszk rögzítéséhez pedig itt találhatók a gumiszalagok: bit.ly/malitex_gumiszalagok

 

Végezetül érdemes megnézni egy Hongkongban élő, magyar nő roppant hasznos videóbeszámolóját arról, hogy a japánok hogyan védekeznek sikeresen a járvány terjedésével szemben: Hogy tartottuk Hong Kongot 2 hónapon át 150 fő megbetegedés alatt - a SARS-bol tanulva?

Mindenkinek jó egészséget kívánok, vigyázzunk magunkra és egymásra helyes magatartással, kellő odafigyeléssel, pánik mentes hozzáállással. Mindenféleképpen túl leszünk a járványon, csak az nem mindegy, mikor és milyen áron.